vtbkultuur Eeklo

Eeklo

vtbKultuurtrip: Antwerpen, Joodse Gemeenschap en barok

We laten ons onderdompelen in de cultuur en het leven van de Joodse Gemeenschap in Antwerpen en onder leiding van prof. Van den Brande wandelen we door de Joods wijk. We nemen de gelegenheid te baat om ons vervolgens te verdiepen in het vtbKultuur-jaarthema "Vlaamse meesters: laat je inspireren", met aandacht voor de beroemdste inwoner van Antwerpen Peter Paul Rubens.

Datum: 19/08/2018
Uur: 07:45
Plaats: Antwerpen
Plaats van bijeenkomst: Bushalte Watertoren Peperstraat Eeklo en KBC Markt Eeklo
Prijs leden: € 65
Prijs niet-leden: € 70
Thema: Andere culturen
Geschiedenis en erfgoed
Type: Evenement

ANTWERPEN, JOODSE GEMEENSCHAP EN BAROK

Zondag 19 augustus 2018

JOODSE GEMEENSCHAP

In het imposante Centraal Station hebben we afgesproken met onze

gids Frans L. Van den Brande, oud-docent judaïstiek.

Hier beginnen we onze wandeling door de Joodse wijk.

In Antwerpen wonen circa 20 000 orthodoxe Joden, geconcentreerd in de wijk naast de diamantwijk.

Tijdens de wandeling maken we kennis met de leefgewoonten van deze gemeenschap. Op straat zullen door hun kledij, taal en haartooi de chassidim (de vromen) het meest opvallen, ook al vormen ze slechts een klein deel van de Joodse gemeenschap.

Uiteraard komen ook het joods onderwijs, de feesten, de ethiek en de specifieke plaats van de vrouw in het Jodendom aan bod.

Net als vele andere steden met grote Joodse wijken heeft Antwerpen een EROEV. Daar willen we zeker meer over weten.

We eindigen de wandeling in het gerenommeerde joodse restaurant “Hoffy’s” waar de broers Hoffman met de nodige aandacht voor het kasjroet, de spijswetten, ons een lekkere maaltijd serveren.

BAROK

Vlaamse Meesters – Laat je inspireren

Meer dan 250 jaar lang, van de 15de tot ver in de 17de eeuw, waren de ‘Vlaamse’ kunstenaars toonaangevende meesters in de ‘Schone Kunsten’. Ze werden alom geprezen voor hun vakmanschap, creativiteit en innovatie. De Vlaamse Meesters, met Rubens, Bruegel en Van Eyck op kop, zijn onze culturele vaders en bepalen voor een stuk onze identiteit. Ze werkten in Vlaanderen, haalden er hun inspiratie en zijn er nu nog steeds het best te bezoeken en te voelen.

Van 2018 tot 2020 zullen de Vlaamse Meesters meer dan ooit tevoren springlevend zijn. Tal van projecten, wandelingen, tentoonstellingen en evenementen over Vlaamse Meesters zullen overal te lande dé blikvangers en publiekslokkers zijn. Ook bij vtbKultuur.

‘Vlaamse Meesters: laat je inspireren’ is het vtbKultuur-jaarthema van 2018.

Natuurlijk is er Peter Paul Rubens, de beroemdste inwoner van Antwerpen. De schilder die naar Italië trok en terugkwam met een heel nieuwe vormentaal: heftig, realistisch, vol emoties en beweging. De man die daarmee de stad niet enkel een eigen gezicht, maar ook een heel eigen joie de vivre gaf. De kunstenaar die 400 jaar later nog altijd als groot inspirator geldt.

Antwerpen is zonder enige twijfel de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen. Tijdens ‘Antwerp Baroque 2018, Rubens inspired’ bezoeken we enkele prachtige locaties.

Vertrek:  7.45 u. aan de bushalte watertoren Peperstraat

               7.55 u. aan KBC Markt Eeklo

Prijs: € 70 voor niet leden vtbKultuur/VAB en € 65 voor leden vtbKultuur/VAB  

Inbegrepen: vervoer, fooi chauffeur, koffiestop, driegangenmenu (dranken niet inbegrepen), gidsen en alle vermelde  bezoeken

Inschrijvingen en betaling: ten laatste op 20 juli bij Luc Fiers, Vrombautstraat 1 9900 Eeklo

Tel. 09 377 76 46       e-mail: vtbfiers@hotmail.com

Contante betaling of door overschrijving op rek. BE51 0001 0759 8662 met vermelding “Antwerpen”

(eerst telefoneren voor plaatsbevestiging en meedelen opstapplaats)

<
>
x