Cultuursmakers

Izegem

LEZING DOOR LEEN HUET

Leen Huet komt spreken over de drie Vlaamse grootmeesters nl. Van Eyck, Brueghel en Rubens

Datum: 29/11/2018
Uur: 19:30
Uur van samenkomst: 19:30
Deuren open: 19:00
Plaats: Izegem
Adres: Dirk Martenslaan 11, 8870 Izegem
Plaats van bijeenkomst: CM-gebouw
Prijs leden: 8
Prijs niet-leden: 10
Prijs voorverkoop: 8
Thema: Geschiedenis en erfgoed
Type: Reportage of lezing

Deze lezing, in een organisatie van Cultuursmakers Izegem en Davidsfonds Izegem , start om 19u30 en gaat door in het CM-gebouw gelegen in de Dirk Martenslaan, 11 te Izegem.

De spreekster Leen Huet, kunsthistorica, schreef met Pieter Brueghel de eerste echte biografie van de 16de eeuwse meester. Ze plaatst Bruegel stevig in zijn milieu: de bruisende steden Antwerpen en Brussel. Daar woedde jarenlang de ideologische strijd om godsdienst en Europese eenheid, die in 1566 uitbarstte in de Beeldenstorm. Tegen deze achtergrond schetst Huet Bruegels evolutie van tekenaar en grafisch ontwerper tot een schilder die in enkele jaren tijd een indrukwekkend oeuvre creëerde en die veel te jong overleed. Deze caleidoscopische biografie is in meerdere opzichten magistraal geschreven, niet in het minst omdat Leen Huet een nieuwe interpretatie geeft aan Dulle Griet.

Jan van Eyck was een kunstschilder uit de Bourgondische Nederlanden en naast Rogier van der Weyden de voornaamste vertegenwoordiger van de Vlaamse Primitieven. Jan van Eyck was tijdens zijn leven wellicht de beroemdste schilder van Europa en stond al vroeg te boek als de "uitvinder" van de olieverfschilderkunst

Van Eycks beroemdste werk is het retabel Het Lam Gods, dat oorspronkelijk hing in de Vijdkapel van de Sint-Baafskathedraal te Gent, en sinds 1986 in de Villakapel aldaar. Het werk is sindsdien altijd veel bewonderd geweest, en kreeg nog extra bekendheid door de diefstal in 1934 van twee panelen, het paneel met “St-Jan De Doper”, dat vrij vlug werd terugbezorgd, en het paneel van “De rechtvaardige rechters”, dat tot op heden nog steeds niet is teruggevonden.

Peter Paul Rubens  was een Zuid-Nederlands schilder van Vlaamse barok, tekenaar en diplomaat, werkzaam in Antwerpen. Hij werd ook wel Pieter Paul, Pieter Pauwel of Petrus Paulus genoemd. De Vlaamse kunstenaar wordt beschouwd als één van de belangrijkste schilders uit de Europese kunstgeschiedenis. Al tijdens zijn leven was hij als barokschilder zeer geliefd. Hij groeide op in Antwerpen, een stad die zijn calvinistische vader in 1568 moest ontvluchten voor de toegenomen vervolging van protestanten onder het bewind van de hertog van Alva in de Spaanse Nederlanden.

 

De leden van Cultuursmakers en DF betalen 8 euro en de niet-leden 10 euro

<
>
x