Cultuursmakers

Kortenberg

Mexico, wijn(proef)avond, door Alex Kool

Wijnbouw in Mexico is de oudste in de Nieuwe Wereld. Het areaal aan wijnstokken wordt voor 100.000 hectoliter per jaar gebruikt voor de vinificatie van wijn. Deze stijgt jaarlijks enkele procenten.

Datum: 09/10/2018 tot 01/01/1970
Uur: 20:00
Deuren open: 19:30
Plaats: GC Colomba
Adres: Wijngaardstraat 1, 3070 Kortenberg
Prijs leden: € 26,00
Prijs niet-leden: € 29,00
Type: Cursus/workshop

Mexico kent al bijna vijf eeuwen wijnbouw, vanaf het moment dat het door de Spanjaarden veroverd en gekoloniseerd werd. Tot voor kort stelde de Mexicaanse wijn kwalitatief weinig voor, ook omdat er geen vraag naar was vanuit de bevolking. Ook in klimatologisch opzicht zijn er de nodige beperkingen.

Desondanks is er binnen Mexico wel degelijk potentieel voor de productie van goede wijnen. Dat is vooral het geval in Baja California, in het uiterste noordwesten van het land. ‘Baja’ is het zuidelijke uiteinde van het ‘grote’ Californië in buurland VS. Hier is sprake van relatief koele omstandigheden.

Ongeveer 90% van alle Mexicaanse wijngaarden liggen hier, zo'n 650 hectare. De belangrijkste wijnregio’s die hier liggen zijn: Valle de Calafia, Valle de Guadalupe, Valle de Mexicali, Valle de Santo Tomás, Valle de San Vicente

Veel gebruikte blauwe druivenrassen zijn de Franse Cabernet sauvignon, Malbec, Carignan, Syrah en Grenache, de Italiaanse druivenrassen Nebbiolo, Sangiovese en Montepulciano en de Spaanse Tempranillo.

Witte druivenrassen die men er voornamelijk gebruikt zijn Chardonnay, Viognier, Chenin blanc, Riesling, Sauvignon blanc, Sémillon en Muscat. 

Inbegrepen: analytisch proeven van 6 goede wijnen. 

Gelieve 6 wijnglazen in tulpvorm mee te brengen.

 

 

<
>
x