Cultuursmakers

Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Slotconcert: 'Ode aan Philips Willem'

De opbrengst wordt geschonken aan een goed doel. Vooraf eten we een snack in ons gekende restaurant 'In Den Zoeten Inval'.

Datum: 03/11/2018 tot 01/01/1970
Uur: 18:30
Plaats van bijeenkomst: Diest, 'In Den Zoeten Inval', Grote Markt, 6; concert in de Allerheiligenkapel
Prijs leden: € 17,de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.
Prijs niet-leden: € 19, de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.
Thema: Culinair
Muziek
Type: Podiumactiviteit - concert

Inschrijving: vóór 28 oktober 2018 bij Rosina Veyfeyken, rosina@rosina-johan.be of 0470 205 305.
Let op: we hebben slechts 15 kaarten: op = op!
Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening BE45 9731 7261 7089 van Cultuursmakers LHE. Inschrijving is pas definitief na betaling.

Het Sulpitiuskwartet werd in 1986 opgericht door de organist van de Sint-Sulpitiuskerk te Diest, Michel Verhaegen. Hij maakt sinds toen deel uit van het ensemble, samen met Christel Franssens. Eens per maand en met feestdagen luisterde het kwartet de missen op. In de loop der jaren werden 2 stemmen vervangen. Sinds vele jaren maken Hilde Vandeweyer en Michel Rabaey al deel uit van het kwartet. Op aanvraag brengt het groepje ook wereldlijke muziek tijdens academische zittingen en feestjes. Zingen is niet weg te denken uit het leven van dit viertal. Tijdens het optreden van 3 november brengt het ensemble renaissancemuziek van vooral Nederlandse componisten. Het wordt een afwisselend programma, a cappella en met begeleiding. Dit naar aanleiding van het feestjaar 2018, Filips Willem al 400 jaar te gast in Diest. De Allerheiligenkapel is de perfecte en vertrouwde locatie voor dit kwartet.

Al in 1307 is er sprake van een kapel van alle Hei­li­gen, eigendom van de handboogschutters van de Sint-Jorisgilde. Ze werd tweemaal vernield en terug opgebouwd, onder andere na de plunderingen van de Geuzen in 1578. Daarbij gingen het altaar en de glas­ramen van de Diestse glazenier Fongaerts verloren.

In 1854 moest de kapel wijken voor de bouw van de citadel. Ze werd meteen heropgebouwd in een neoclassicistische stijl op de flanken van de toenmalige Kluisberg (nu de Allerheiligenberg). Een ingemetselde gevelsteen uit 1658 herinnert ons aan de eerdere kapel in barokstijl, net als de folkloristische houtsculpturen binnenin.

Het concert zelf is gratis. Ter bevestiging van uw deelname vragen wij een bescheiden bijdrage die we zullen schenken aan een goed doel.

Vooraf eten we een snack in ons gekende restaurant 'In Den Zoeten Inval': een combinatie van kaas- en garnaalkroketten (3 stuks) met brood en sla, dranken niet inbegrepen.

<
>
x