Kunstenfestival Europalia zet trein centraal

Om de twee jaar brengt Europalia een veelzijdig artistiek programma rond een land of een thema. Dit jaar staat de trein centraal. Nog tot 15 mei 2022 presenteren Europalia en haar partners tientallen artistieke en socioculturele projecten die beeldende kunst, theater, dans, performance, film, muziek, literatuur en debat samenbrengen en uitwisseling van ideeën stimuleren. Nieuwe creaties en kunstenaarsresidenties krijgen een centrale plek in een programma met een unieke wisselwerking tussen erfgoed en kunst.

De trein is een vertrouwd iets en voor velen een gebruiksvoorwerp zonder meer. Toch zorgde deze uitvinding uit 1825 op allerlei vlakken voor een ware revolutie, want zonder dit ‘monster van staal en stoom’ geen Industriële Revolutie. De trein maakte de wereld opeens veel kleiner. “Na bijna tweehonderd jaar zijn we gewend geraakt aan de mogelijkheden van de trein”, stelt Julie Verheye, tentoonstellingscoördinator van Europalia. “Opmerkelijk genoeg wint de trein vandaag opnieuw terrein – denk maar aan de vele nachttreinen die weer op het toneel verschijnen én waar duidelijk een markt voor is.

De trein is een uitgesproken duurzaam vervoersmiddel, daarom heeft de Europese Commissie 2021 uitgeroepen tot ‘European Year of Rail’. En daar speelt Eurpalia op in. Op verschillende plekken organiseert het kunstenfestival workshops rond de trein van de toekomst en zijn er debatten over de rol van de trein in de Green Deal. Daarnaast presenteert Europalia een heleboel artistieke en socioculturele projecten die de trein vanuit zowel een hedendaags als artistiek perspectief belichten. Beeldende kunst komt aan bod, maar ook theater, dans en performance, film, muziek, literatuur en debat.”

Meer weten? www.europalia.eu

Met vtbKultuur naar Europalia Trains?

Op zaterdag 4 december 2021 kan je met vtbKultuur naar de hoofdtentoonstelling van Europalia in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel. De expo ‘Sporen van Moderniteit’ brengt een ode aan de trein vanuit een artistiek en historisch perspectief. Er zijn kunstwerken te zien van sleutelfiguren uit de 19de en 20ste eeuw, waaronder Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondriaan, Servranckx, Delvaux en Magritte.

Iets voor jou? Schrijf je dan voor 10 november 2021 in bij een van deze vtbKultuur-groepen:

* Deze groepen brengen bijkomend een bezoek aan de expo ‘Oriënt Express - mythisch, luxueus, Belgisch!’ in Train World. Deze tentoonstelling verkent de context en de maatschappij die de Oriënt Express voortbracht, de landschappen waar hij doorheen reisde en de fantasieën die hij opwekte, maar je krijgt ook een kijk achter de schermen van het luxetoerisme. Heel uitzonderlijk komen er ook twee originele rijtuigen naar de expo.

<
>
x